fbpx

De verademing van ont-moeten

door | 0 Reacties

Zit jij jezelf soms ook zo in de weg? Omdat je vindt dat bepaalde klussen aan het eind van de week af moeten zijn. Omdat je vindt dat je op vaste dagen moet sporten. Omdat je huis elke avond opgeruimd moet zijn. Allemaal dingen die vooral van jezelf moeten.

 

Queen of routine

Het is heerlijk om bepaalde routines en structuur in je leven te hebben. Dat geeft je houvast. Het maakt dat je niet over alles na hoeft te denken. Dat je dingen op de automatische piloot kunt doen.

Maar ook dat je huis aan kant blijft. Dat je werk afkomt. En dat je toe komt aan rust en ontspanning. Het is dus best prettig als je een beetje ‘Queen of routine’ bent.

Keurslijf

Anders wordt het als je vaste routines als ‘moeten’ gaan voelen. Als je er tegen wil en dank aan vasthoudt. Terwijl je merkt dat je er onrustig van wordt. Dat je enorm hard aan het werken bent om het vol te houden. Of dat je er tegenop gaat zien om aan iets te beginnen.

Dat zijn waarschuwingssignalen. Signalen dat die routine niet meer voor je werkt, maar tegen je. Want routine is goed, maar te veel routine voelt als ‘moeten’. Het haalt al je creativiteit weg. De routine wordt een keurslijf.

Ont-moeten

Het is dus goed om af en toe stil te staan bij de dingen die voor jou voelen als moeten. Welke routines heb je als het gaat om je werk, je huishouden en je vrije tijd? Zijn die nog wel goed voor je of maken ze dat je steeds vaker hard aan het werk bent? Tegen welke klussen zie je iedere keer weer tegenop? Waar loop je vooral op leeg?

Hoe zou je kunnen zorgen dat het minder als moeten voelt? Hoe kun je jouw leven wat meer ont-moeten?

Met andere ogen

Ongemerkt doe je dingen op een bepaalde manier. Maar is dat echt nodig? Of is het meer een gewoonte geworden? Kijk van welke gewoonte of routine je af wilt en welke je wilt houden. Kijk waar je niet omheen kunt en waar je wel invloed op hebt. Kijk gewoon wat je kunt veranderen en wat niet.

Vaak zit de oplossing in kleine en simpele aanpassingen. Die je pas ziet door er bewust en met andere ogen naar te kijken.

Niet te moeilijk maken

Vaak hoef je het niet eens zo heel veel anders te doen. Dat ontdekte ik vorige week. Ik was bezig met het opnemen van mijn wekelijkse video voor social media. Die ging over het blog dat ik nog moest schrijven.

Normaal neem ik de video op op de dag dat ik hem post, bijna een week nadat ik het blog geschreven heb. Dan weet ik precies waar het blog over gaat en kan ik wat meer over de inhoud vertellen, was mijn logica. Nu dus niet. En ik zag meteen dat mijn boodschap veel beter overkwam. Waarom? Omdat ik de video opnam op het moment dat ik helemaal in de flow van het verhaal zat. Die volgorde was alleen mijn ‘ding’, mijn ‘moeten’. Het was iets wat ik mezelf opgelegd had, maar eigenlijk niet (meer) werkte.

Frisse blik

Kijk dus eens met een frisse blik naar alles wat voelt als ‘moeten’, wat een keurslijf begint te worden. En bedenk of je het voor jezelf wat leuker of makkelijker kunt maken. Hoe je het kunt ont-moeten:

  • Kijk of je de volgorde kunt veranderen. Dat zal niet altijd lukken, maar bij veel routineklussen is de volgorde meer uit gewoonte ontstaan dan dat het een noodzaak is. Denk aan mijn voorbeeld van het blog en de video. Probeer het gewoon eens uit en kijk of het werkt.
  • Kijk of je het anders kunt doen. Soms doe je dingen op een bepaalde manier omdat je het nu eenmaal altijd zo doet. Het is een gewoonte geworden. Maar is het nog wel logisch of zou je het beter of anders kunnen doen? 
  • Kijk of je het op een ander moment kunt doen. Denk eens na wanneer jij voor bepaalde klussen op je best bent en pas je routine daarop aan. Deel je dag en week zo veel mogelijk in zodat het past bij jouw flow-momenten.
  • Kijk of jij het wel moet doen. Soms zijn taken of (huishoudelijke) klussen op jouw bord terecht gekomen. Zonder dat je daar bewust voor gekozen hebt. Vraag je af of dat nog steeds zo logisch is en of jij de enige bent die het kan doen. Misschien trappelt je partner of collega wel om de klus van je over te nemen.

Verademing

Je zult merken dat een paar kleine veranderingen al een verademing kunnen zijn. Dat het op kan luchten als je een frisse wind door jouw routines laat waaien. Mij geeft het in ieder geval direct meer inspiratie en zin om aan de slag te gaan.

Kun jij ook wel wat ont-moeten gebruiken, maar weet niet waar te beginnen? Ik heb een hele krachtige oefening die je helpt om daar een eerste stap in te zetten. Boek een gratis Ontdek je Krachtige Zelf-sessie en ontdek hoe simpel het kan zijn.

Liefs, Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *