fbpx

De ongekende kracht van dromen

door | 0 Reacties

Stel jij je wel eens voor hoe je leven eruit ziet als je alles hebt bereikt waar je van droomt? Als je het gezin of de relatie hebt waar je naar verlangt. Als je werk hebt waar je helemaal op je plek zit. Als je de dingen doet waar je echt gelukkig van wordt.

 

Ideale plaatje

Misschien dagdroom je er zelfs wel eens over. Wat je doet als je jouw droomleven leeft. Wat voor werk je doet en met wie je samenwerkt. Hoe je dag er dan uitziet. Wat je doet in je vrije tijd en op vakantie. Wie je om je heen hebt, wie je vrienden zijn. Waar je woont. Hoe je je dan voelt. Je ziet het ideale plaatje helemaal voor je.

Voor de gek houden

Ga vooral lekker door, zou ik zeggen. Want hoe vaker en beter je je een voorstelling maakt van hoe jouw droomleven er uitziet, hoe groter de kans dat je droom uit komt. Abracadabra? Echt niet.

Het is bewezen dat het voor je hersenen geen verschil maakt of iets daadwerkelijk gebeurt af alleen maar in jouw gedachten. Het effect in je lichaam en leven is hetzelfde. Vooral als je je gaat gedragen alsof het al gebeurd is. Een kwestie van je hersenen op een goede manier voor de gek houden dus.

Als in een film

Topsporters maken er voortdurend gebruik van. Ze stellen zich voor hoe een wedstrijd loopt. Ze maken er als het ware een film van in hun hoofd. Ze stellen zich voor hoe ze zich voelen als ze aan de start staan. Hoe perfect hun start is. Hoe ze tijdens de wedstrijd het beste uit zichzelf halen. Hoe ze andere deelnemers inhalen. Aan het eind nog een geweldige sprint trekken en dan als eerste over de streep gaan.

Natuurlijk winnen ze niet opeens elke wedstrijd. Maar ze worden er wel (mentaal) sterker en gemotiveerder van. Alleen maar omdat ze zichzelf voorstellen hoe het kan zijn. Hoe een wedstrijd kan gaan als hun droom (winnen) uitkomt.

Waar focus je je op

Het helpt dus als je je focust op datgene wat je wilt bereiken. Als je je gedachten richt op wat je wilt doen met je leven. Op die droom of hartenwens die je al heel lang hebt. In plaats van je te richten op de dingen die niet gaan zoals jij het graag zou willen.

Niet alleen krijg je er veel meer energie van. Je staat ook meer open voor mogelijkheden om stapjes te zetten om jouw droom te realiseren. Dingen waar je daarvoor misschien niet eens aan zou denken of die je simpelweg niet zou zien. Omdat je daar geen aandacht aan besteedde.

Wat dromen oplevert

Ik vind het heerlijk om regelmatig te dromen over hoe mijn leven er over een jaar of over 5 of 10 jaar uitziet. Het inspireert me om nieuwe dingen te proberen. Het motiveert me om door te gaan als ik het niet meer zie zitten. Het helpt me om op andere gedachten te komen. Het geeft me houvast als ik het even niet meer weet. Of ik bedenk oplossingen waar ik nog niet eerder op gekomen was.

Bewust dromen

Dromen is dus iets dat ik bewust en vaak doe. Ook in mijn programma’s. Maar dan wel op een manier dat je er het meeste uithaalt. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Dit zijn mijn vier favorieten.

1. Dagdromen

Af en toe neem ik bewust even de tijd om lekker weg te dromen. Buiten met de zon op mijn gezicht en mijn ogen dicht. Met een dik vest en een kop thee lekker opgekruld op de bank. Zonder een bepaald doel. Zonder een vraag waar ik antwoord op wil. Alleen maar ontspannen en in het hier en nu zijn. Vaak komen er dan spontaan ideeën bij me op. Of ik zie ineens hoe ik een moeilijke situatie op kan lossen. Moeiteloos en vanzelf.

2. Droomscript schrijven

Schrijven is een geweldige manier om je fantasie de ruimte te geven. Ik schrijf elke dag. Het ontspant me en al schrijvend komen er allerlei nieuwe gedachten bij me op. Zie ik opeens dingen helder. Ik schrijf alleen voor mezelf. Niemand hoeft het te lezen en dat geeft me de vrijheid om hardop eerlijk te zijn.

Want dat is wat je doet als je jouw droomscript schrijft: hardop eerlijk zijn over wat jouw grootste hartenwens is. Over hoe jij jouw droomleven voor je ziet. Zonder dat iemand erover oordeelt. Zonder dat je verantwoording hoeft af te leggen. Zonder dat je je hoeft te verdedigen. Je schrijft het alleen voor jezelf.

3. Visualisatie-oefeningen

In mijn programma’s doe ik altijd visualisatie-oefeningen. Een soort geleide meditaties die je helpen om de film van jouw droom of verlangen voor je te zien. Als je het lastig vindt om je denken uit te schakelen, zijn visualisaties ideaal. Je hoeft zelf niets te doen, alleen de instructies te volgen. Dat zorgt er voor dat je je beter kunt ontspannen en laten meenemen in de oefening.

Visualisatie-oefeningen zijn erop gericht om een zo levendig mogelijk beeld van jouw droom op te roepen. Om je lichaam als het ware te laten ervaren hoe je eruit ziet, denkt, praat en voelt in die gedroomde situatie. Hoe gedetailleerder je dat kunt, hoe meer kracht de visualisatie heeft. Helemaal als je hem vaker herhaalt.

4. Visionboard maken

Wat ook werkt is om een visionboard te maken van het leven waar je van droomt. Of van iets wat je graag wilt bereiken het komende jaar. Een visionboard maak je door op een groot vel papier afbeeldingen te plakken met daarbij woorden of korte zinnen die te maken hebben met jouw droom. Voordat je begint is het goed om even te ‘landen’ in je lichaam. Dat kun je doen door een paar minuten bewust en diep adem te halen. Op die manier wordt je je bewust van je lichaam en ga je uit je hoofd. Stel jezelf daarna de vraag: “Hoe ziet mijn leven eruit als ik …..” Zie het zo levendig mogelijk voor je. Zoek in tijdschriften beelden en woorden die passen bij wat je ziet. Doet het intuïtief en denk niet na over wat je kiest. Hang je visionboard op een duidelijk zichtbare plek.

Samen dromen?

Ben jij er klaar voor om jouw droom of hartenwens waar te maken? Wil jij ervaren wat visualiseren jou oplevert? En durf jij toe te geven dat je daar wat hulp bij nodig hebt? 

Dan ben jij mijn droomklant en nodig ik je uit voor mijn gratis VrouwenKracht-sessie. In november en december staat die in het teken van Visualiseren. Tijdens deze gratis sessies is steeds plek voor maximaal 6 vrouwen. Aanmelden kan via deze link.

En vergeet niet: Keep on dreaming!

Liefs,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *