fbpx

De liefde van je leven

door | 0 Reacties

Je vindt dat je alles perfect moet doen. Dat je geen fouten mag maken. Dat je moet voldoen aan alle verwachtingen die anderen van je hebben. Dat je ze niet mag teleurstellen. Je vergelijkt jezelf continu met de mensen om je heen. Doe je het wel goed? Kan het nog beter? Je voelt je niet gewaardeerd, ontevreden en onbegrepen.

 

Perfectionisme

Je wordt er doodmoe en ongelukkig van. Van jouw constante behoefte om perfect te willen zijn. Om attent, trouw en toegewijd te zijn. Om je te gedragen zoals je denkt dat anderen willen.

Want als jij perfect bent, dan vindt iedereen je vast aardig. Dan krijg je het respect dat je verdient. Respect voor de moeite die je doet. Respect voor het jezelf wegcijferen. Respect voor jouw behoeften. Respect voor jou als persoon.

Onvoorwaardelijke liefde

Diep van binnen snak je naar onvoorwaardelijke liefde. Naar geaccepteerd worden zoals je bent. Naar gewaardeerd worden om je kwaliteiten. Naar erkenning voor wat je geeft. Je verlangt er naar om gezien en gehoord te worden. Zonder dat je daarvoor je best hoeft te doen, jezelf moet bewijzen of op je tenen moet lopen. Je verlangt naar echte, onvoorwaardelijke liefde.

Jezelf zijn

De paradox is dat je echte liefde niet kunt afdwingen. Dat je het niet kunt eisen van de mensen om je heen. Je kunt er wel naar verlangen. Het jezelf toewensen.

Waarom is het dan toch zo lastig om echte liefde te ervaren? Waarom vinden we dat zo ingewikkeld? En waarom is het zo moeilijk om echt jezelf te zijn? Dat komt omdat je ego jou in de weg zit …..

Het verraderlijke ego

Je ego is een overlevingsmechanisme, geboren uit angst om tekort te komen. Het ego is dus gedrag dat je jezelf aangeleerd hebt, dat een automatisme is geworden, om te overleven in de wereld waarin je leeft. Het ego maakt je bang dat je iets tekort komt: liefde, vrijheid, erkenning, respect.

En dan leert het ego je trucjes om dat wel te krijgen. Het fluistert je in dat je perfect moet zijn, want dan krijg je respect. Het maakt je wijs dat anderen alleen van je houden, als je altijd lief en aardig bent. Dat je nog meer moet geven, want dan krijg je vanzelf meer terug. En dat is het verraderlijke.

Van buiten …….

Ook ik heb heel lang in de val van het verraderlijke ego gezeten. Ik dacht dat ik alleen waardering en respect kon krijgen door de toegewijde werknemer en begripvolle leidinggevende te zijn. Dat ik pas liefde verdiende als ik de perfecte partner en stiefmoeder was. Als ik altijd voor mijn ouders klaarstond en ze zich om mij geen zorgen hoefden te maken. Ik zocht de liefde buiten mezelf. Maar daar vond ik hem niet.

…… Naar binnen

Echte liefde zit van binnen, in jou. In plaats van nog meer te geven, je nog meer op de buitenwereld te richten, is de oplossing om naar binnen te gaan. Om los te laten hoe liefde eruit moet zien, hoe het moet voelen. Dat het wederzijds moet zijn. Dat er niet genoeg van zou zijn. En erop te vertrouwen dat echte, onvoorwaardelijke liefde bij jou begint. Dat je vrij bent om jezelf te zijn en dat je goed bent zoals je bent.

Aandacht geven

Ik realiseer me dat het lastig is om in die zekerheid, dat weten, te komen. Vooral als het op dit moment helemaal niet zo voelt. Als je het nu niet kunt of durft te geloven. Of als je het moeilijk vindt om erop te vertrouwen.

Geloof me, ik ben ook niet continu die sterke en krachtige vrouw die nooit wankelt of twijfelt. Ook ik raak nog regelmatig uit balans door mijn opgeblazen en verraderlijke ego. Maar ik heb inmiddels geleerd hoe ik die balans weer snel terugkrijg: door aandacht aan de juiste dingen te geven.

Aandacht is liefde

Als je uit balans bent, is het eerste wat je moet doen: jezelf meer aandacht geven. Want aandacht is liefde. Denk maar eens hoe moeilijk het is om lang oprecht aandacht te geven aan iets dat je niet leuk vindt of waar je niet van houdt. Dat is bijna onmogelijk. Je houdt het simpelweg niet vol.

Dus ga dingen doen die je leuk vindt. Doe iets waar je voor de volle 100% van geniet. Spendeer quality time met je partner. Besteed tijd aan een activiteit waar je gepassioneerd over bent. Spreek af met mensen die je dierbaar zijn.

Doe iets waar je helemaal in opgaat en waarbij alles om je heen vergeet. Zo geef je jouw ego even geen aandacht en daar kan het slecht tegen. Je zult zien dat het dan in no time verschrompelt, als een leeggelopen ballon.

De liefde van mijn leven

Na een jarenlange worsteling met mijn perfectionisme, weet ik inmiddels dat het zo niet werkt. Dat de oplossing bij mij ligt, in mijzelf. En dat ik het anders wil doen. Dat ik zo veel mogelijk weg wil blijven bij dat verraderlijke ego. Hoe?

  • Door het geluk en de liefde niet buiten mijzelf meer te zoeken.
  • Door mezelf te accepteren zoals ik ben en dat dat goed genoeg is.
  • Door de vrijheid te voelen om mezelf te zijn en blijven.
  • Door erop te vertrouwen dat ik helemaal mag zijn wie ik ben.
  • Door voor de volle 100% van mezelf te houden.

Want ik ben zelf de liefde van mijn leven! En niemand anders …….

Jouw eerste stap

Ben jij jouw perfectionisme zat? Wil je leren vertrouwen en loslaten? Wil jij ook die liefde voor jezelf ontdekken? Ik help je graag. Meld je nu aan voor een Ontdek je Krachtige Zelf-sessie en we zetten samen de eerste stap.

Voor nu wens ik je een liefdevolle dag!

Liefs,

Manita

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *