fbpx

De kunst van hart werken

door | 6 reacties

Je hebt geen tijd om je werkdag rustig te beginnen. Je agenda zit vol met afspraken. Tussendoor probeer je de meest dringende mails te beantwoorden. Je hebt een paar harde deadlines. En eigenlijk moet je dat voorstel nog uitwerken voor je manager. Maar hoe? Want je loopt over, je hebt nauwelijks tijd om adem te halen en de dag is al bijna om.

 

Hard werken

Herken je dat? Ik wel. Zo zagen mijn werkdagen er meestal uit. De hele dag rennen en vliegen, de druk van deadlines, buffelen om alles af te krijgen en continu het gevoel hebben dat je achter de feiten aan loopt. Dat je alles maar half kunt doen. En toch blijf je doorgaan. Waarom? Omdat je geleerd hebt dat hard werken de enige manier is. Dat het erbij hoort. Dat het van je verwacht wordt. Dat het normaal is.

Stoppen met ploeteren

Maar als je eerlijk bent verlang je naar meer rust op je werkdag. Naar een relaxte start van de dag. Naar ruimte om de dag te kunnen indelen hoe jij het wil. Naar meer ontspanning en rustmomenten tijdens je werkdag. Naar kleine momenten om op te laden, om even te genieten, even niets te doen. Zodat je aan het eind van de dag nog energie over hebt. Zodat je je niet zo leeg en uitgeput voelt.

Wat is normaal?

Ook ik heb lang gedacht dat hard werken en ploeteren de enige manier was. Zo was ik opgevoed, dat werd van mij verwacht. Ik hield het een hele tijd vol, maar diep van binnen snakte ik naar een andere manier van werken. Vanuit moeiteloosheid en loslaten, vanuit plezier en voldoening, met tijd en aandacht. Zodat ik aan het eind van de dag nog energie over had en toch met een voldaan gevoel mijn werkdag afsloot. En het mooie is: ik heb ontdekt dat dat kan.

Het omslagpunt

Op een bepaald moment had ik thuis en op mijn werk zo veel op mijn bord, dat het eraf begon te vallen. Dus ging ik nog harder werken. Ik ging nog langere dagen maken. Maar dat hielp niet.

En toen merkte ik dat de wereld daardoor niet instortte. Dat alles gewoon doorging. Sterker nog, ik merkte dat er geen man overboord was als ik niet direct op mails reageerde. Dat niemand het me kwalijk nam als er een klus bleef liggen. Maar ook dat niemand het gek vond als ik ’s middags een uurtje eerder stopte. Om even rust te nemen. Want ik werkte immers zo hard.

Dat was voor mij het omslagpunt.

Ik besefte opeens dat het de kunst was om anders naar dingen te kijken. Dat er misschien een andere ‘normaal’ was. Dat het voor een deel mijn eigen overtuigingen waren die me in de weg stonden. Mijn eigen normen van wat er hoorde. Dat ik te veel was meegegaan in wat anderen van me verwachtten. Maar dat ik een keuze had om het anders te doen. Zo ontstond ‘hart werken’.

Hart werken

‘Hart werken’ was mijn nieuwe, meer vrouwelijke manier van werken. Een manier die veel meer bij mij past, bij wie ik ben. Waarbij ik meer mijn hart kon volgen. Die paste bij waar ik goed in ben. Een manier van werken waarmee ik nog steeds die doelen en resultaten bereikte, maar op een relaxte en moeiteloze manier. Zonder hard te moeten werken. Zonder lange dagen te hoeven maken. En zonder worsteling.

Hoe ik dat doe? Door het volgen van deze zes principes.

1. Werken vanuit rust

Ik sta regelmatig even stil; letterlijk en figuurlijk. ’s Ochtends voor het begin van mijn werkdag. Meerdere keren gedurende de dag. Tijdens het weekend of in mijn vakantie.

Vanuit de rust die dan ontstaat, kijk ik wat ik moet doen en wat kan wachten. Zo kies ik steeds waar ik op dat moment mijn tijd aan wil besteden en zorg ik dat ik de juiste dingen blijf doen. Dat geeft rust.

2. Werken vanuit loslaten

Toen ik door drukte niet meer aan alles toe kwam, losten sommige problemen zich vanzelf op. Bleek die collega best zonder mijn input een besluit te kunnen nemen. Was dat telefoontje toch niet zo dringend als het leek.

Nu laat ik dingen wat meer op z’n beloop. Ik laat me minder sturen door mijn omgeving en meer door mijn eigen keuzes. Als iets echt dringend is, dan trekt de ander heus wel aan de bel. En dan besluit ik op dat moment wel wat ik doe.

3. Werken vanuit flow

Als ik een stuk moet schrijven, lukt dat het best als ik in de flow zit. Dan komt het moeiteloos op papier. Ik weet inmiddels wat ik nodig heb om in die flow te komen en wanneer dat het best lukt.

Ik plan elke dag me-time, tijd om voor mezelf te zorgen. Dat helpt me om meer vanuit flow te werken. Ik deel mijn agenda zo in dat ik op het juiste moment ruimte heb voor mijn ‘flow’-activiteiten. En als het een keer niet lukt, dan laat ik het los. Dan komt het de volgende dag wel.

4. Werken met aandacht

Ik was vaak met drie dingen tegelijk bezig. Dat leek handig, maar uiteindelijk had ik die drie dingen maar half gedaan en was ik doodmoe. En dat is logisch, want door je aandacht te verdelen, verdeel je ook je energie en focus.

Sinds ik met aandacht één voor één de dingen doe, krijg ik veel meer voor elkaar met minder energie. En ik ben ook nog eens blijer met het resultaat.

5. Werken zonder lat

Zelf ben je vaak je grootste criticus. Je vindt dat dingen op een bepaalde manier moeten, anders is het niet goed. Maar moet die lat echt zo hoog?

Ik heb ontdekt dat die van mij prima wat lager kan. Dat hij in sommige gevallen misschien wel weg kan. Dat perfectie helemaal niet nodig is. Dat ik ook zonder dat nog steeds heel goed werk aflever. Met het verschil dat ik minder gestresst en gefrustreerd ben. Win-win dus.

6. Werken vanuit ‘ja ik wil’

De belangrijkste les voor mij is geweest dat het okay is om ‘nee’ te zeggen. Om bewuste keuzes te maken in wat ik wel en niet doe, waar ik wel of niet ‘ja’ tegen zeg.

Dat levert me ongelofelijk veel rust, voldoening en energie op. En een veel kortere to-do lijst. Want mensen vragen me ook minder, omdat ik niet altijd ‘ja’ meer zeg.

Hoe kun jij hart werken?

Het heeft even tijd gekost om mezelf mijn nieuwe manier van werken eigen te maken. Maar nu ik het eenmaal doe, heb ik er elke dag weer plezier van. En dat gun ik jou ook. Ik hoop dat mijn ervaring jou helpt om ook een stap te zetten ‘van hard naar hart werken’. Zodat je meer vanuit ontspanning, voldoening en plezier je werk kunt doen.

Spreekt het idee van ‘hart werken’ jou aan? Maar vind je het lastig om het naar jouw leven te vertalen? Meld je dan aan voor mijn Ontdek je Krachtige Zelf-sessie. Dan kijken we samen hoe jij ook vanuit je hart kunt gaan werken.

Voor nu wens ik je een relaxte en zonnige dag.

Liefs,

Manita

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via Facebook en LinkedIn! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

6 Reacties

 1. Savannah Engelenberg

  Mooi blog Manita! Herkenbare issues en herkenbare tips. Sinds ik mijn eigen onderneming ben gestart, zijn alle punten die je beschrijft een flinke uitdaging. Mooie her-innering. Dank je wel!

  Lieve groetjes,
  Savannah

  Antwoord
  • Manita Lemmens

   Het blijft inderdaad een uitdaging, Savannah. Ook voor mij.

   Antwoord
 2. Kit

  Je legt het inspirerend uit Manita en je schrijft op een prettige manier. Vanuit rust werken lukt mij in mijn bedrijf steeds beter omdat ik zelf de regie heb. Daar bepaal ik zelf of ik mij laat gek maken of niet en zie ik wat ik doe en kan ik andere keuzes maken. Voor mijn werkgever vind ik dit moeilijker. Dan voel ik meer druk, prestatie- en sociale druk. Interessant om toe te passen wat je beschrijft. Ik ga het uitproberen. Dankjewel Manita!

  Antwoord
  • Manita Lemmens

   De vrijheid die je als ondernemer hebt, is natuurlijk anders dan bij een werkgever. Ik herken dat het in een baan meer een uitdaging is. De kunst is dan om de ruimte te vinden om kleine aanpassingen te doen is mijn ervaring. Succes met uitproberen, Kit.

   Antwoord
 3. Mirja Hennink

  Zo herkenbaar Manita. Iets wat ik mij ook dagelijks blijf voorhouden: zacht werken. Dankjewel!

  Antwoord
  • Manita Lemmens

   Mooi om te horen, Mirja.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *