fbpx

De kracht van positieve relaties

door | 0 Reacties

Je hebt ze vast ook in jouw omgeving: mensen die je leeg lijken te zuigen. Die alleen maar klagen en alle aandacht opeisen. Mensen voor wie het glas altijd half leeg is. Die alleen maar zien wat er niet goed gaat. Waardoor je doodmoe bent als je ze gesproken hebt.

 

Negativiteit

Je baalt ervan. Want je merkt dat ze jou naar beneden trekken. Dat je het je moeite kost om zelf positief te blijven. Dat je gaat nadenken over wat ze zeggen. Dat je misschien zelfs twijfelt aan jezelf. Aan hoe jij de dingen ziet. Terwijl je diep van binnen weet dat je dat niet moet doen. Dat je je er niets van aan moet trekken. Maar soms is dat lastig.

Afschermen

Hoe fijn zou het zijn als je jezelf zou kunnen afschermen van die negativiteit. Als je een manier zou vinden om al die negativiteit naast je neer te leggen. Als je niet uit balans zou raken van de negatieve mensen in je omgeving. Als ze je niet zo veel energie zouden kosten. Zodat je meer tijd en energie hebt voor jezelf en mensen waar je wel blij en gelukkig van wordt.

Besmettelijk

Geluk is namelijk besmettelijk. Hoe meer jij samen bent met mensen die gelukkig en positief zijn, hoe groter jouw eigen geluksgevoel wordt. Vooral als het mensen zijn waar je een warme, betekenisvolle band mee hebt. Positieve relaties geven je geluk dus een boost.

Positieve relaties

Relaties zijn positief als ze maken dat je je geliefd en gewaardeerd voelt. Als je door de ander geïnspireerd wordt. Als je je verbonden voelt met de ander. Als je je zorgen kunt delen. Maar ook samen plezier kunt hebben. En samen elkaars successen kunt vieren. Dat is de reden waarom je er zo veel energie van krijgt: positieve relaties voeden je.

Positief en negatief

Het zou natuurlijk ideaal zijn als je alleen maar positieve relaties in je leven zou hebben. Helaas kan dat niet. Je zult altijd met negatieve mensen te maken hebben. Op je werk, in je familie, in je vriendenkring. Mensen die je niet zelf hebt uitgekozen, waar je mee te maken hebt. Die je misschien wel kunt vermijden, maar niet uit je leven kunt bannen.

De oplossing is dat je er anders mee om gaat. Dat je de positieve relaties gaat koesteren. Door ze meer tijd en aandacht te geven en ze te versterken. En dat je anders omgaat met de negatieve relaties. Door er anders in te staan.

Meer energie

Je zult dus altijd positieve en negatieve relaties in je leven hebben. De kunst is om meer energie te halen uit jouw positieve relaties. En om minder energie te verspillen aan de negatieve. Zodat je per saldo meer energie uit beide haalt. Hoe doe je dat?

1. Breng regelmatig quality time door met vrienden

Doe iets leuks samen, iets waar jullie allemaal van genieten. Neem de tijd voor een goed gesprek of een uitgebreide maaltijd. Zo versterk je jullie relatie.

2. Verras een ander

Verras de ander eens met een aardigheidje of doe iets wat de ander niet verwacht. Het versterkt je positieve relaties. Maar het kan ook helpen om een negatieve relatie te verbeteren.

3. Zie de positieve dingen

Let eens bewust op de positieve eigenschappen of dingen van de ander. Waar is diegene goed in? Wat kun je van hem of haar leren? Wanneer zie je passie bij de ander? Dat helpt om positiever naar de ander te kijken.

4. Roddel positief

Roddelen heeft een negatieve betekenis in onze taal. Maar je kunt het ook positief doen. Bij positief roddelen heb je het over de goede kanten van je partner, je vriendin of je collega. De dingen die je in hem of haar waardeert. De positieve rol die de ander heeft in je gezin, vriendschap of team. Dat zorgt voor een meer positieve spiraal.

5. Geef een compliment

Als je iemand wilt stimuleren tot ander (positief) gedrag, werkt dat het best als je diegene een compliment geeft. Dat doe je op het moment dat de ander iets zegt of doet wat je wèl waardeert. Op die manier versterk je het positieve gedrag.

6. Vergeef een ander

Boos zijn op een ander heeft een negatieve invloed op jouw immuunsysteem. Door de negatieve emoties stijgt je stressniveau (cortisol), met alle gevolgen voor je geluksgevoel. Leer daarom je boosheid los te laten door de ander te vergeven. Wat daarbij helpt is het besef dat ieder mens fouten maakt en dat de meeste mensen geen verkeerde intenties hebben.

7. Zoek meer verbinding

Je verbonden voelen met anderen zorgt voor een positief gevoel. Dat kan een verbinding zijn met nieuwe mensen of het herstellen van een relatie met iemand die je uit het oog bent verloren. Ook je verbinden met een groep gelijkgestemden, mensen die hetzelfde ervaren of hebben meegemaakt, heeft een positief effect.

Keuzes maken

Naast het investeren in relaties, kun je natuurlijk ook keuzes maken. De keuze om bewust afscheid te nemen van bepaalde mensen in je leven. Om minder tijd te besteden aan de relaties die je niet voeden. Door mensen te vermijden die je energie kosten.

Misschien voelt dat in het begin onwennig en niet goed. Misschien wil je de relatie toch nog een kans geven. Maar je zult merken dat de ‘mindere’ relaties vaak vanzelf doodbloeden als jij stopt met energie erin steken. Het is een natuurlijk proces.

Verbindingskracht

Ik zelf haal heel veel energie uit de verbinding met andere vrouwen. Vrouwen die zich herkennen in mijn zorgen en worsteling. Die vaak aan een half woord genoeg hebben, omdat ze hetzelfde voelen en ervaren. Die er voor me zijn als dat nodig is, die me steunen en aanmoedigen. En die me een veilige plek bieden, waar ik mezelf kan zijn.

Sta jij open voor nieuwe, positieve relaties is je leven? En geloof jij – net als ik – in de kracht van verbinding? Meld je dan aan voor mijn gratis (online) VrouwenKracht-sessie. Per sessie is er plek voor maximaal 6 vrouwen. Dus wacht niet te lang!

Liefs,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *