Hoe lief ben jij als het gaat om jezelf veranderen? Als je een patroon van jezelf ontdekt dat je wilt doorbreken. Als je een vervelende gewoonte wilt afleren. Als je eindelijk die stap gaat zetten waar je al zo lang over nadenkt. Ben je reëel of vind je dat je het meteen foutloos moet? Ben je geduldig of moet het in één keer helemaal anders?
Oordelen
Vaak ben je voor jezelf onnodig streng in dit soort situaties en oordeel je hard over jezelf. Je vindt dat je het meteen anders moet kunnen. Je verwacht van jezelf dat je bepaald gedrag binnen een week afleert. Of dat je een nieuwe gezonde gewoonte elke dag gaat doen. Je wordt gefrustreerd als het je niet lukt. Wat ben je toch een oen/ stommeling/ slappeling/ ….. (vul maar in).
Terwijl je voor een ander veel meer geduld en begrip zou kunnen opbrengen, kun je dat voor jezelf vaak niet. Je bent onnodig streng.
Forceren
Ik herken het wel. Want als je eenmaal een doel hebt en iets wilt veranderen, dan ben je ongeduldig. Dan moet dat direct gebeuren. Je weet immers wat je wilt. Het is dus alleen nog maar een kwestie van doen. Hetzelfde geldt als je ergens voor kiest. Dan moet dat ook meteen gebeuren. Of dat nou reëel is of niet.
En het vervelende is dat het je daardoor juist niet lukt. Want je gaat het forceren. Je wilt te veel te snel.
Stapje voor stapje
Hoe heerlijk zou het zijn om de rust te voelen om stapje voor stapje te veranderen? Om te accepteren dat niet alles meteen anders kan en hoeft. Om jezelf de tijd te gunnen. Om niet zo streng te zijn voor jezelf als iets niet meteen lukt. Om te genieten van elke klein stapje dat je zet. En dan langzaam maar zeker je doel te bereiken. Wat dat dan ook is.
Snel en perfect
Ik weet uit eigen ervaring hoe lastig het is, die drang naar snel en perfect. Ik laat me vaak meeslepen door mijn enthousiasme als ik iets heel graag wil. Dan ga ik er helemaal voor en vergeet ik al het andere. Dan wil ik het direct hebben en bereiken; ik kan niet wachten.
Maar ik herken het vooral als ik iets bij mezelf ontdek waar ik vanaf wil. Een eigenschap die ik vervelend vind of bepaald gedrag waar ik last van heb. Als ik me er eenmaal bewust van ben en besluit dat ik het wil veranderen, vind ik dat het vanaf nu anders moet. Dat ik het niet meer ‘fout’ mag doen. Per direct en zonder uitzondering. En dat lukt natuurlijk niet.
Op de rem trappen
Inmiddels heb ik geleerd om dan op de rem te trappen. Om mezelf liefdevol maar streng toe te spreken dat ik dit niet meer ging doen. Dat dit alleen maar leidt tot frustratie en teleurstelling. Dat ik een mens ben en fouten maken, dat ik alleen mijn best kan doen. Dat er een andere, betere manier is om dingen te veranderen, om mijn doel te bereiken. Eentje die beter werkt en veel sneller resultaat oplevert.
Geisha’s
Als kind was ik gefascineerd door Japan. Ik las allerlei boeken over het land en de gewoonten. Ik keek films en documentaires. Ik was vooral geboeid door de traditie van de Geisha’s. Hoe ze eruit zagen en gekleed waren. Hun sierlijke manier van bewegen. Maar vooral hoe ze liepen. Op hoge houten slippers schuifelden ze door het theehuis en op straat. Lekker doorlopen was er niet bij. Vermoeiend leek me dat.
Kleiner is beter
Maar als je er over nadenkt is het een heel slimme en krachtige aanpak: geisha stapjes zetten om ergens te komen. Het gaat er om dat je uiteindelijk jouw doel bereikt. Hoe je daar komt maakt in feite niet uit. En geisha stapjes zetten is dan zo gek nog niet. Want kleinere stappen zetten en langzamer bewegen heeft zeker zijn voordelen.
De kracht van geisha stapjes
Je kunt natuurlijk overal met zevenmijlslaarzen willen komen. Vanuit het idee dat sneller beter is. Maar onderschat de kracht van geisha stapjes niet, van langzaam je doel bereiken.
- Als je geisha stapjes zet, ben je stabieler en blijf je meer in balans.
- Een geisha stapje is zo klein dat het je altijd lukt om het te zetten, hoe moeilijk of ver weg je uiteindelijke doel ook is.
- Geisha stapjes zetten kost je minder energie en kun je dus langer volhouden.
- Als je geisha stapjes zet, kun je eerder bijsturen mocht je de verkeerde kant op gaan.
- Omdat een geisha stapje klein is, is het haalbaar. En dat geeft je vertrouwen dat jouw uiteindelijke doel ook haalbaar is.
- Als je geisha stapjes zet, is het makkelijker om ook echt te veranderen. Het beklijft beter omdat je er langer over doet.
- Als je langzamer loopt doordat je geisha stapjes zet, heb je tijd om te genieten en te ontspannen.
Ontspannen veranderen
Ik nodig je uit om wat vaker de slippers van de Geisha aan te trekken en kleinere stapjes te zetten. Om op die manier naar veranderingen te kijken. Naar hoe je hetzelfde kunt bereiken op de meer vrouwelijke manier: vanuit ontspanning, zachtheid en overgave.
Mij bevalt het veel beter om zo stappen te zetten en de dingen in mijn leven te veranderen die ik wil veranderen. Het levert een heleboel rust op en ik bereik vaak een beter resultaat dan ik vooraf had kunnen bedenken. Hoe mooi is dat!
Zelf ervaren?
In mijn gratis VrouwenKracht-sessies leer ik je hoe ook jij geisha stapjes kunt gaan zetten om jouw doel of droom te bereiken. Ik organiseer de VrouwenKracht-sessie elke maand. De eerstvolgende keer is op woensdag 11 augustus om 9:00 uur. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar. Aanmelden kan via deze link.
Voor nu wens ik je een ontspannen en zonnige dag!
Liefs,
Manita
P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het via de knoppen hieronder.
0 reacties