fbpx

Dat lucht op!

door | 0 Reacties

Je wilt niet zeuren, want iedereen heeft het lastig in deze Corona-tijd. Maar als je eerlijk bent mis je de structuur en gezelligheid van je werk. Je mist het dagje winkelen met je moeder. De spontane uitjes met je partner en vriendinnen. Het plannen maken en de voorpret voor de vakantie. Maar je klaagt niet. Want dat heeft geen nut. Gewoon nog even volhouden. Uiteindelijk wordt alles weer normaal.

 

Schijn ophouden

Voor de buitenwereld hou je krampachtig de schijn op. Je verbergt je frustraties en ontevreden gevoel. Je verbloemt dat je er zelf soms ook doorheen zit. Dat de muren op je afkomen van al dat thuis zitten. Dat je het zat bent om hele dag naar je scherm te staren. Je probeert te genieten van de kleine dingen. Je focust op wat er nog wel kan. Maar je voelt hoeveel energie dat je kost. Hoe lang kun je dit nog volhouden?

Vrijheid

Je snakt naar ‘normaal’. Naar lekker een dagje erop uit en genieten van een kop koffie op een terras. Naar weer gewoon naar je werk gaan en je collega’s live zien bij het koffieapparaat. Je verlangt naar een avondje bioscoop of theater. Naar een ontspannen vakantie naar de zon. Je wilt weer gewoon sporten en mensen ontmoeten. Je wilt weer een keuze hebben, de vrijheid ervaren die je gewend bent.

Onbestemd gevoel

Een paar weken geleden was ik het ineens zat. Al dat thuis zitten en vanuit huis werken. Opleidingen volgen via een computerscherm. Weinig dingen kunnen ondernemen. Mijn vriendinnen wel zien, maar niet kunnen knuffelen. Ik miste de gezelligheid van vrienden over de vloer hebben. Mijn wereld voelde ineens ontzettend klein. Ik had al een paar dagen een onbestemd gevoel, dat er iets niet okay was. Maar ik wist niet wat. En zo maar opeens, uit het niets, kwamen de tranen. Het moest eruit. En het mocht er zijn.

Energievreter

Je frustraties, verdriet en onvrede over iets wegdrukken kost heel veel energie. Misschien meer dan je denkt. Want binnenhouden wat je dwarszit betekent dat je letterlijk moet slikken. Dat je al die negatieve gevoelens wegdrukt en geen ruimte geeft. En dat blokkeert je. Je zit niet meer lekker in je vel, maar je weet niet precies waardoor. Bij het minste of geringste schiet je uit je slof of springen de tranen in je ogen. Je herkent jezelf niet meer. Tijd voor actie.

Stromen

Het uiten van wat je voelt en denkt, heeft een soort reinigende functie. Als je te lang de schijn ophoudt en niet uitspreekt wat je dwarszit, dan blokkeer je jezelf. Je zet jezelf vast en het stroom niet meer. Je veerkracht wordt steeds minder. Je voelt je ongelukkig en onrustig. Kortom, je zit niet lekker in je vel. Door je gevoelens te uiten gaan ze uit je systeem. Als je gevoelens er mogen zijn, kan het weer stromen.

Hoge druk

Alle frustraties zorgen ervoor dat je druk en onrust voelt. De eerste stap is om die druk weg te halen. Om even stoom af te blazen. Om het uit je systeem te krijgen, zodat er weer ruimte komt. Dat kan op een aantal manieren.

1. Van je af schrijven

Ongecensureerd schrijven helpt om je gedachten op een rij te zetten en te relativeren. Schrijf zonder na te denken op wat er in je hoofd zit, wat je voelt, wat je dwarszit. Dat lucht op en werkt helend. Je kunt hier een dagelijkse gewoonte van maken of het alleen doen als je er behoefte aan hebt. Ben eerlijk tegen jezelf; niemand leest immers jouw schrijfsels.

2. Van je af praten

Heb je echt behoefte aan een luisterend oor, zoek dan iemand in je omgeving waar je je hart bij durft te luchten. Iemand waar je je veilig bij voelt en tegen wie je open kunt zijn over wat je dwarszit. Dat kan je partner zijn, een goede vriendin, je moeder of een collega. Zolang je bij die persoon maar eerlijk kunt zijn. Soms helpt het om met een buitenstaander te praten. Het voordeel is dat die vaak anders reageert dan de mensen die jou kennen. Zo’n frisse blik doet vaak wonderen.

Opluchting

Na mijn tranen en een goed gesprek met mijn partner, was voor mij de druk van de ketel. Ik was opgelucht dat ik wist waar dat onbestemde gevoel vandaan kwam. Ik kon uitkijken naar mijn weekje weg met een vriendin. Ik ging weer plannen maken. En ik kon het beter relativeren. Ik voelde me lichter en gelukkiger. Het stroomde weer.

Herken je dat onbestemde, ontevreden gevoel? Of merk je dat de frustraties hoog zitten? Meld je dan aan voor mijn Ontdek je Krachtige Zelf-sessie en geef jezelf de ruimte om jouw hart te luchten. Ik bied je een luisterend oor en geef je tips hoe je kunt voorkomen dat jouw frustraties weer zo hoog oplopen.

Ik wens je een mooie dag!

Liefs,

Manita

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *