Je bent de hele dag bezig met dingen doen en regelen. Thuis zorg je dat alles op rolletjes loopt. Dat je partner en kinderen niets vergeten. Op je werk is het al niet veel anders. Je bent vooral bezig met oplossen wat er misgaat, met opvangen wat anderen laten vallen. Doodmoe word je ervan.
Doe-modus
Je hebt het gevoel dat je je geen moment rust kunt permitteren. Je hebt te veel op je bord, daar heb je echt geen tijd voor. Daardoor ben je continu bezig. Je durft de touwtjes niet te laten vieren, uit angst dat er iets misgaat. Dat dingen niet af komen. Dat je een steek laat vallen. Dat je het niet goed doet.
Je neemt geen tijd om op adem te komen, om op te laden. Want je hebt geen tijd om niets te doen. Zelfs geen vijf minuten. Je zit continu in de doe-modus en dat put je uit.
Even niets hoeven
En dat terwijl je verlangt naar rust in je hoofd, naar even niets hoeven. Het lijkt je heerlijk om af te kunnen schakelen. Om gewoon rustig te kunnen zitten, zonder dat je opspringt als je iets te binnen schiet wat je nog moet doen. Je bent jaloers op je partner die uren op de bank kan zitten, in zijn eigen bubbel. Op die collega die gewoon om vijf uur naar huis gaat. Waarom lukt jou dat nou niet?
Doe ik iets verkeerd?
Ik heb lang gedacht dat ik echt iets verkeerds deed in mijn leven. Dat ik het niet goed voor elkaar had. Dat ik een slechte planner was. Dat ik niet hard genoeg werkte. Dat ik niet goed genoeg mijn best deed. Want waarom had ik het anders steeds zo druk dat ik mezelf bijna voorbij holde? Waarom kreeg ik het niet voor elkaar om gewoon lunchpauze te nemen? Waarom lukt het mij niet om op tijd naar huis te gaan?
Gewenst gedrag
Inmiddels weet ik dat het niets te maken heeft met mij, maar alles met de maatschappij waarin we leven. Er wordt namelijk van je verwacht dat je hard werkt. Je moet resultaten behalen en doelgericht en gefocust bezig zijn. Je moet je uiterste best doen, zodat je beter presteert dan de ander. En je mag de touwtjes pas laten vieren als alles af is. Je mag pas uitrusten en genieten als er niets meer te doen is. Dat moet je eerst verdienen.
Hard werken als norm
Geen wonder dat je daarin vastloopt. Je bent je gaan aanpassen. Je bent je gaan gedragen zoals dat van je verwacht wordt. Om erbij te horen. Om geaccepteerd te worden. Om je eigen broekriem op te kunnen houden. Om te overleven in de westerse maatschappij waarin je leeft. Waar hard werken de norm is geworden en genieten en niets doen ‘vieze’ woorden zijn.
Genieten en niets doen
Misschien herken je het bij jezelf. Dat je vindt dat je eerst een bepaalde klus af moet hebben, voordat je een pauze mag nemen. Dat je ’s avonds nog snel je werk-mail leest voordat je even gaat zitten. Dat je geen tijd voor jezelf neemt, omdat er in huis nog van alles moet gebeuren. Dat je pas kunt rust kunt nemen en genieten als er niets meer te doen is. Maar dat moment komt nooit ….
Niets doen … ondanks
Want er is altijd wel iets dat je zou kunnen doen. Het gaat erom dat je beseft dat je de keuze hebt of je dat gaat doen. Of dat je kiest om even ‘niets’ te doen. Het is jouw keuze. En niets doen hoeft niet letterlijk te betekenen dat je niets doet. Niets doen gaat over tijd maken om te doen waar je behoefte aan hebt. Wat jij nodig hebt om op te laden. Wat zorgt dat jij kunt genieten.
Tijd voor jezelf
Een effectieve manier om uit het ‘doen’ en ‘moeten’ te komen en om gewoon te ‘zijn’ is tijd voor jezelf maken. Elke dag. Meerdere keren op een dag. Tijd maken om in je eentje een wandeling te maken in de natuur. Een moment nemen om in stilte te genieten van een kop koffie. Om ongestoord creatief bezig te zijn. Om in alle rust je yoga of meditatie-oefeningen te doen. Ondanks dat je het druk hebt.
Vrouwelijke energie
Vooral als vrouw is tijd voor jezelf maken en rust nemen extra belangrijk. Want die dingen zijn nodig om je in je vrouwelijke kracht te houden. Om als vrouw overeind te blijven. Jouw vrouwelijke energie wordt namelijk gevoed als je je naar binnen richt. Als je uit de doe-modus gaat. Als je stopt met hard werken. Als je tijd en aandacht aan jezelf geeft. Als je de stilte opzoekt. Als je even niets doet.
Dan vind je die rust en ontspanning weer terug waar je zo naar verlangt. Dan laad je echt op en gaat de energie weer stromen. Dan vind je jouw passie en motivatie weer terug. En dat wil je toch?
Ja, maar …..
Misschien komen er nu allerlei ‘ja, maar’-gedachten in je op. Redenen waarom het niet lukt om tijd voor jezelf te maken en niets te doen. Waarom het in jouw situatie echt niet werkt. Waarom het in jouw geval moeilijk is. Waarom het voor jou onhaalbaar is. Realiseer je dan dat tien redenen vinden waarom iets niet werkt, makkelijker is dan één reden vinden waarom iets wel werkt.
Weerstand
Om te krijgen wat je verlangt – rust, ontspanning, energie, zin in het leven, geluk – zul je toch uit je comfortzone moeten komen. Zul je jouw ‘ja, maar’-gedachten moeten veranderen in ‘ja en’-gedachten. Zul je nieuwsgierig moeten zijn naar het waarom. En zul je in beweging moeten komen. Want anders verandert er niets.
Waar verlang je naar?
Onderzoek dus waar je weerstand zit. Wat het is dat je tegenhoudt om tijd voor jezelf te maken? Vind je het moeilijk om voor jezelf te kiezen? Gun je je het jezelf diep van binnen wel? Vind je dat je egoïstisch bent als je tijd voor jezelf maakt?
En vraag je dan af: zijn die gedachten reëel, helpen ze je? Hoe kun je er anders naar kijken? Wat zou je wel helpen om te bereiken waar je naar verlangt?
Op ontdekkingsreis
Verlang jij ook naar meer rust in je leven? Wil jij meer tijd om niets te doen en te genieten? Ben je op zoek naar hoe je dat doet? Meld je dan aan voor mijn gratis Vrouwenkracht-sessie via deze link.
Samen gaan we ons twee uur onderdompelen in niets doen, zijn en genieten. Je ervaart de kracht van visualiseren waar je naar verlangt. Je zet de eerste stappen om dat voor elkaar te krijgen. En je krijgt praktische tips en oefeningen die je thuis kunt doen.
De eerstvolgende sessies zijn op 17 november en 10 december 2021. Meld je direct aan, want er is maar beperkt plek.
Ik hoop je snel te ontmoeten. Voor nu een stralende dag!
Liefs,
Manita
P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.
0 reacties