fbpx

Compassie voor jezelf

door | 0 Reacties

Als je eerlijk naar jezelf kijkt, moet je toegeven dat je vaak kritiek hebt op anderen. Dat je anderen veroordeelt om wat ze wel of niet doen. Op je werk, maar ook thuis. Je irriteert je vaak aan het gedrag van anderen. Aan het gedrag van je collega’s, van je leidinggevende, van klanten. Maar vooral aan het gedrag van je partner en kinderen. Met als gevolg dat het stoom zowat uit je oren komt. Doodmoe word je ervan.

 

Boosheid en frustratie

Herken je dat? Dat je je enorm loopt op te winden als het niet gaat zoals jij dat voor ogen hebt. Dat je alleen maar oog hebt voor alles wat er in jouw ogen fout gaat. Dat je voortdurend kritiek hebt op alles en iedereen. De boosheid, frustratie en stress giert door je lijf. En tegelijkertijd voel je je schuldig. Schuldig omdat je zo tegen anderen doet. Maar je lijkt het niet te kunnen stoppen.

Mildheid

Hoe zou het zijn als je wel kunt stoppen met voortdurend kritiek leveren? Als je weer het positieve in anderen zou zien. Als je weer blij kunt zijn met wat anderen voor je doen. Als je weer kunt genieten van de hulp die je krijgt. Als je met mildheid en liefdevol naar anderen kunt reageren.

Kritiek op jezelf

Ik heb geleerd dat dat begint met jezelf aardig vinden, met mild zijn voor jezelf. Bij mij lag de lat altijd hoog, voor mezelf en daardoor ook voor anderen. De kritiek die ik op anderen had, had ik eigenlijk vooral op mezelf. Ik moest alles meteen goed doen, ik mocht geen fouten maken en al helemaal niemand kwetsen. Maar dat is onmogelijk. Want je bent een mens en een mens maakt nou eenmaal fouten.

Zelfcompassie

Zelfcompassie betekent dat je jezelf behandelt zoals je een ander zou behandelen die het moeilijk heeft.

Als je goed in je vel zit gaat dat vaak vanzelf. Maar als je een fout maakt of dingen anders lopen dan je wilt is het lastiger. Dan ben je vaak genadeloos en onvriendelijk naar jezelf en je gebruikt harde woorden. Woorden die je nooit tegen een ander zou uitspreken.

Lief zijn voor jezelf

Hoe stop je met zo hard zijn voor jezelf? Hoe kom je van boosheid, frustratie en schuldgevoel bij zelfcompassie? Als je merkt dat je weer in de zelfkritiek-valkuil stapt, volg dan deze drie stappen:

  1. Merk op wat je voelt in je lichaam en wat je denkt, voelt en wilt. Ervaar wat het met je doet, voel de pijn en het verdriet en kijk er van een afstand naar.
  2. Accepteer dat dit soort ervaringen en gevoelens bij het leven horen. Je bent een mens en een mens maakt fouten, voelt zich soms verdrietig, wanhopig, boos of schuldig. Dat is okay. En je bent niet de enige.
  3. Reageer vriendelijk naar jezelf. Troost jezelf, zeg iets liefs tegen jezelf of doe iets aardigs voor jezelf. Stel je voor wat een vriendin op dit moment tegen je zou zeggen. Of wat ze voor je zou doen.

Oefening baart kunst

Ik geef toe, het vraagt wat oefening. Maar ook jij kunt het leren. Het gaat vooral om bewustwording en toewijding. Je bewust worden wanneer je weer in de zelfkritiek-valkuil stapt. De tijd nemen om erbij stil te staan, het te onderzoeken en te accepteren wat er gebeurt. En om simpelweg aardig te zijn voor jezelf. Net zo aardig en vriendelijk als jij naar anderen bent.

Hulp nodig?

Vind jij het lastig om lief tegen jezelf te zijn? Weet je niet goed hoe je dat doet? Ik help je daar graag mee. Meld je nu aan voor een Ontdek je Krachtige Zelf-sessie en we zetten samen de eerste stap.

Voor nu wens ik je een liefdevolle dag!

Liefs,

Manita

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *