fbpx

Blijf vooral je eigen koers varen. Dat werkt!

door | 0 Reacties

‘Ik zie wel waar je naartoe wilt, maar ik denk dat je te ambitieus bent.’ Je stopt midden in je zin. Je bent net halverwege de presentatie van jouw afdelingsplan voor 2023 als je manager met deze reactie komt. Je voelt de irritatie opkomen. Een gevoel van teleurstelling bekruipt je. Niet wéér.

 

Je manager ziet het wéér niet zitten

Hij heeft je notabene gevraagd om jouw visie op de toekomst van de afdeling te geven. Om met nieuwe ideeën te komen, omdat er iets moet veranderen. Dat zijn letterlijk zijn woorden. En nu je iets nieuws voorstelt, is zijn eerste reactie wéér negatief. Je wordt er moedeloos van.

 

Maar hé, je bent de beroerdste niet

Je slikt je teleurstelling en irritatie in en vraagt waarom hij denkt dat jouw voorstel te ambitieus is. Er volgt een hele uitleg.

Je wilt te veel en te snel. De medewerkers kunnen al die veranderingen niet aan. De organisatie is er niet klaar voor. Hoe we het nu doen werkt eigenlijk prima. Het is niet zeker dat de investering in een nieuw systeem ook echt een besparing oplevert. En zo gaat het nog even door.

 

Je had niet verwacht dat hij meteen zou staan juichen

Maar je had wel gehoopt dat hij eerst naar je héle verhaal zou luisteren, voordat hij met zijn bezwaren zou komen. Want je hebt zeker je huiswerk gedaan.

Je hebt een analyse gemaakt van de voorgaande jaren. Je hebt gekeken waar de grootste bottlenecks zitten. Je hebt input gevraagd aan je teamleiders en een aantal ervaren medewerkers. Je hebt hun opmerkingen en suggesties ter harte genomen. Je weet dat je plan goed in elkaar zit.

Maar deze reactie … Waar heb je de boot gemist?

 

Nergens; je kijkt er gewoon anders naar

Vrouwen hebben nu eenmaal andere kwaliteiten en een andere visie dan mannen. Het is goed om te beseffen dat dat maakt waarom jouw ideeën en aanpak vaak niet met gejuich ontvangen worden. Je mannelijke collega’s doen de dingen op hun manier. Zo gaat het al jaren. En nu is er (ineens) een vrouw in de organisatie die een heel eigen en vaak andere aanpak heeft. Die met andere ogen naar een probleem kijkt.

 

Het heeft vooral te maken met weerstand

Weerstand tegen de veranderingen die jij wilt doorvoeren en waar jij voor staat. Je bent misschien wel binnengehaald met die opdracht. Om te zorgen voor de vrouwelijke touch in de organisatie.

Maar als die veranderingen concreet worden, als duidelijk wordt wat dat van iedereen vraagt, dan komt de weerstand. Ook bij jouw manager, die heel hard stond te juichen toen je binnengehaald werd.

 

Het gevaar is dat je gaat meebuigen

Dat je hetzelfde gaat doen als je mannelijke collega’s. Dat je hun gedrag gaat imiteren. Dat je rekening gaat houden met hoe zij het willen. Hoe zij het zouden doen. Maar dat werkt niet: zij willen alleen maar winnen, jij wilt impact maken. Dus met hun manier van werken en aanpak kom je er niet.

 

Wat je moet doen is je eigen koers varen

Kies een aantal onderwerpen of thema’s in de organisatie die je belangrijk vindt om te veranderen en besteed daar je energie aan. Zorg dat je de ruimte krijgt om het op jouw manier te doen. Accepteer dat er weerstand is en behandel die zoals je normaal gesproken met weerstand in een veranderingsproces omgaat. Dan kom je er uiteindelijk wel. Alleen misschien niet in het tempo dat jij zou willen.

 

Hij kan niet meer om je heen

‘Ik denk dat je een heel goed eerste concept voor het afdelingsplan hebt neergelegd. Volgens mij is het alleen nog een kwestie van finetunen.’ Je bedankt je manager voor het compliment en jullie bespreken de punten waar hij nog opmerkingen over heeft. Een halfuur later loop je tevreden zijn kantoor uit. Er ligt een haalbaar plan met genoeg uitdaging om het ook voor jou interessant te maken. Precies wat je graag wilde.

 

Stralende groet,

Manita

 

P.S. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *